Wybór kuchenki wolnostojącej lub do zabudowy jest często kwestią wyłącznie estetyczną oraz finansową. Kuchenki wolnostojące są znacznie tańsze, ale za to posiadają standardowe wymiary. Kuchenki do zabudowy z kolei łatwiej dopasować do aranżacji wnętrza. Decydując się na kuchnię do zabudowy, można oddzielnie kupić płytę grzewczą i piekarnik. Jest to wygodne rozwiązanie, szczególnie jeśli nasza kuchnia jest niestandardowa, np. ma nietypowe wymiary. Zakup samej płyty to z kolei dobra propozycja dla osób gotujących niewiele. Bądź też odwrotnie osoby, które duża pieką mogą kupić większy piekarnik a mniejszą płytę.
Łatwe zapalanie palników
Współczesne kuchnie wyposażone są zwykle w pokrętła z zapalarką. Zapalają one płomień wraz z przekręceniem pokrętła, bez konieczności użycia zapalniczki lub zapałek. Jeśli w domu znajdują się małe dzieci, warto rozważyć zakup modelu z blokadą pokręteł, który ograniczy możliwość przypadkowego uruchomienia palnika przez dziecko.
Ochrona przed ulatnianiem się gazu
Użytkownicy najbardziej obawiają się ulatniania gazu, który jest niezwykle niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia. Z tego względu, warto wybrać urządzenie wyposażone w tzw. zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Jeśli płomień zgaśnie przez podmuch wiatru lub zalanie wodą, specjalny zawór natychmiast odetnie do niego dopływ gazu. Dodatkowo warto posiadać czujnik mechaniczny, który zaalarmuje mieszkańców o ulatnianiu się gazu.
Stabilność gotowania
Na bezpieczeństwo użytkowania wpływ mają również ruszty znajdujące się na płycie grzewczej. Powinny być one wytrzymałe i stabilne, aby łatwo można było przestawiać garnki z jednego na drugi palnik. Najczęściej spotykane są ruszty emaliowane, stalowe i żeliwne.
Chłodny front w drzwiach
Kolejnym zabezpieczeniem jest tzw. chłodny front, czyli zastosowanie trzech szyb. Dzięki temu zewnętrzna strona drzwi piekarnika nie nagrzewa się, nawet gdy pieczemy potrawy w bardzo wysokiej temperaturze. Zapewni to bezpieczeństwo domownikom i pozwoli na wygodne kontrolowanie procesu pieczenia.
Praktyczna pokrywa
Modele kuchni wolnostojących, zazwyczaj posiadają praktyczną pokrywę. Pokrywa jest zazwyczaj emaliowana, ale może być też stalowa lub szklana. Jej zadaniem jest utrzymywanie w czystości płyty gazowej i zapewnianie bezpieczeństwa, dlatego po każdym skończonym procesie gotowania, warto ją zamknąć.
Dostępne na rynku kuchenki gazowe mogą posiadać płyty emaliowane, szklane, ceramiczne lub stalowe. Każdy z materiałów ma wady i zalety. Materiał z jakiego jest wykonana płyta, wpływa też na ostateczną cenę sprzętu. Najtańsze są kuchenki z płytą emaliowaną. Ruszt płyty najczęściej wykonany jest z emalii lub żeliwa. Ruszt emaliowany jest lżejszy, łatwiejszy w utrzymaniu czystości, jednak mniej trwały w porównaniu z rusztem żeliwnym, który dodatkowo dłużej utrzymuje ciepło. Na rynku znajdziemy kuchenki z rusztem jednoczęściowym, dwuczęściowym lub osobnym dla każdego palnika.
Przed zakupem warto zastanowić się jaki rozmiar płyty gazowej spełni nasze oczekiwania. Warto rozmiar płyty dopasować do siebie, swojej rodziny i częstotliwości gotowania. Następnie, powinniśmy zwrócić uwagę na ilość i rozkład palników. Przeważnie kuchenka gazowa posiada 4 palniki – jeden palnik mały, dwa średnie i jeden duży. Standardowe kuchenki gazowe mają szerokość od 50 do 60 cm, 85 cm wysokości i 60 cm głębokości. Na rynku znajdziemy również większe modele, nawet do 100 cm szerokości, z sześcioma palnikami. Każdy producent posiada modele z różnym rozstawem palników. Przy wyborze warto wziąć pod uwagę wielkość garnków i patelni, z jakich korzystamy na co dzień i dopasować rozmieszczenie palników na płycie do własnych potrzeb. Niektóre palniki są wyposażone w podwójną lub potrójną koronę, która gwarantuje większą moc i umożliwia szybsze gotowanie i podgrzewanie potraw. Są to tak zwane palniki szybkogrzejne.