WŁASNOŚCI FIZYCZNE
Masa cząsteczkowa | 28,0 |
Barwa | bezbarwny |
Zapach | bezzapachowy |
Temperatura wrzenia | -195,8 oC |
Temperatura topnienia | -209,9 oC |
Temperatura krytyczna | -147 oC |
Gęstość cieczy azotowej (przy ciśn. atm. 0,101 Mpa) | 810 kg/m3 |
WYSTĘPOWANIE
Ciekły azot produkowany jest zazwyczaj w kriogenicznych instalacjach rozdziału powietrza i jest, obok ciekłego tlenu i argonu, jednym z finalnych produktów tego procesu. W nielicznych wypadkach - jak w KRIO - powstaje w wyniku niskotemperaturowego procesu odazotowania gazu ziemnego.
ZASTOSOWANIE
Wykorzystanie ciekłego azotu wiąże się głównie z jego niską temperaturą wrzenia, co zapewnia mu dobre własności chłodzące. Tradycyjnie stosuje się go więc w przemyśle spożywczym do szybkiego mrożenia produktów, a także w celu wytworzenia atmosfery beztlenowej przy szybko psujących się artykułach spożywczych. Ponadto, jako medium obojętne, znajduje zastosowanie m. in. w przemyśle elektronicznym, przy pracach w środowisku zagrożenia wybuchem dla zneutralizowania niebezpieczeństwa. Wykorzystywany jest także w medycynie - np. w krioterapii przy leczeniu schorzeń reumatycznych czy dermatologicznych.