WŁASNOŚCI FIZYCZNE
Masa cząsteczkowa | 4,0038 |
Barwa | bezbarwny |
Zapach | bezzapachowy |
Temperatura wrzenia | -268,9 oC |
Temperatura topnienia | -271,3 oC |
Gęstość cieczy helowej (przy ciśn.atm. 0,101 Mpa) | 124,9 kg/m3 |
WYSTĘPOWANIE
Hel występujący w przyrodzie to głównie HEL-4; jedynie śladowe ilości HELU-3 pojawiają się w połączeniu z HELEM-4 lub jako wynik reakcji jądrowych. Obecnie jedynym ekonomicznie opłacalnym źródłem helu są złoża gazu ziemnego o przeciętnej zawartości ok. 0,1%. Helonośne złoża, w zdecydowanej większości znajdują się w USA - głównie w środkowych stanach i regionie Gór Skalistych. Ponadto opłacalne zasoby helu występują w Algierii, Rosji i Polsce.
PRODUKCJA
Hel jest odzyskiwany z helonośnych złóż gazu ziemnego w typowym procesie niskotemperaturowego skraplania, w wyniku którego następuje wydzielenie z cieczy składającej się głównie z węglowodorów strumienia gazowego helu surowego. Hel surowy jest później oczyszczany przy użyciu metody PSA (pressure swing adsorption), która polega na wykorzystaniu zasady różnych szybkości adsorpcji dla różnych mediów gazowych. Tradycyjna metoda to oczyszczanie w instalacjach kriogenicznych, gdzie hel jest sprężany i schładzany do momentu kondensacji większości zanieczyszczeń, a następnie przepuszczany przez złoża węgla aktywowanego.