1. Informacje ogólne

1.1. Nazwa, siedziba, podstawowy przedmiot działalności gospodarczej oraz podstawowe dane rejestrowe

Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo Spółka Akcyjna (PGNiG S.A., Spółka, Jednostka Dominująca) z siedzibą w Polsce, w Warszawie, kod pocztowy 01-224, przy ulicy Marcina Kasprzaka 25 jest jednostką dominującą Grupy Kapitałowej PGNiG (GK PGNiG, Grupa Kapitałowa, Grupa).

Spółka została wpisana do rejestru handlowego, prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy Wydział XVI Gospodarczy, w dniu 30 października 1996 roku pod numerem RHB 48382. Aktualnie Spółka jest wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000059492. Spółce nadano numer statystyczny REGON 012216736 oraz NIP 525-000-80-28.

Akcje PGNiG S.A. notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW). Podstawowym przedmiotem działalności Spółki jest poszukiwanie i eksploatacja złóż ropy naftowej i gazu ziemnego, import, magazynowanie oraz sprzedaż paliw gazowych, a także obrót energią elektryczną.

Grupa Kapitałowa jest jedyną pionowo zintegrowaną firmą w sektorze gazowym w Polsce, posiadającą wiodącą pozycję we wszystkich jego obszarach, jest również znaczącym producentem ciepła i energii elektrycznej w kraju. Obszar działalności Grupy Kapitałowej obejmuje poszukiwanie złóż, wydobycie gazu ziemnego i ropy naftowej, import, magazynowanie oraz obrót i dystrybucję paliw gazowych. Grupa Kapitałowa jest głównym importerem paliwa gazowego z Rosji, Niemiec, Szwajcarii, jak i głównym producentem gazu ziemnego ze złóż krajowych. Wydobycie gazu ziemnego i ropy naftowej jest jednym z kluczowych czynników zapewniających Grupie konkurencyjną pozycję na liberalizowanym rynku gazu w Polsce.

Obrót i dystrybucja gazu ziemnego oraz produkcja i sprzedaż ciepła stanowiące, obok wydobycia gazu ziemnego i ropy naftowej, podstawową działalność Grupy Kapitałowej, są regulowane przez Prawo Energetyczne, czego konsekwencją jest koncesjonowanie działalności oraz uzależnienie znaczącej części przychodów Grupy Kapitałowej od poziomu taryf zatwierdzanych przez Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki. Działalność poszukiwawczo-wydobywcza prowadzona jest na podstawie posiadanych koncesji normowanych przepisami prawa geologicznego i górniczego.

1.2. Czas trwania działalności Grupy Kapitałowej

Czas trwania działalności Jednostki Dominującej i jednostek zależnych jest nieoznaczony.

1.3. Okres objęty skonsolidowanym sprawozdaniem finansowym

W skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym zaprezentowane zostały dane na dzień 31 grudnia 2014 roku oraz obejmujące okres od dnia 1 stycznia 2014 roku do 31 grudnia 2014 roku wraz z danymi porównawczymi za odpowiednie okresy 2013 roku.

1.4. Sprawozdanie zawiera dane skonsolidowane

Sprawozdanie zawiera skonsolidowane dane: Jednostki Dominującej, 15 spółek zależnych (w tym: 3 grup kapitałowych), 1 spółki stowarzyszonej oraz 1 wspólnego przedsięwzięcia. Poniżej przedstawiono zakres podmiotowy jednostek wycenianych metodą praw własności i jednostek Grupy Kapitałowej PGNiG.

Wspólne przedsięwzięcia i spółki stowarzyszone wyceniane metodą praw własności
Nazwa jednostki Kraj siedziby Procentowy udział w kapitale
31 grudnia 2014 31 grudnia 2013
1  GAS - TRADING S.A. Polska 43,41% 43,41%
2  SGT EUROPOL GAZ S.A. 1) Polska 49,74% 49,74%
1) W tym 48,00 % udział bezpośredni i 1,74% udział pośredni poprzez spółkę GAS - TRADING S.A.

Lp. Nazwa jednostki Kraj siedziby Jednostka dominująca Procentowy udział: Metoda konsolidacji na dzień
w kapitale w liczbie głosów
  Spółki bezpośrednio zależne od PGNiG S.A.         31 grudnia 2014 31 grudnia 2013
1 BSiPG Gazoprojekt S.A. Polska PGNiG S.A. 22,5%1) 22,5%1) pełna pełna
2 Exalo Drilling S.A. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
3 GEOFIZYKA Kraków S.A. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
4 GEOFIZYKA Toruń S.A. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
5 Geovita S.A. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
6 Operator Systemu Magazynowania Sp. z o.o. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
7 PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna -
8 PGNiG Serwis Sp. z o.o. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
9 PGNiG Technologie S.A. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
10 PGNiG TERMIKA S.A. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
11 Polska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. Polska PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
12 PGNiG Finance AB Szwecja PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
13 PGNiG Sales & Trading GmbH Niemcy PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
14 PGNiG Upstream International AS Norwegia PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
15 Polish Oil and Gas Company - Libya B.V. Holandia PGNiG S.A. 100% 100% pełna pełna
16 Biogazownia Ostrowiec Sp. z o.o. w likwidacji Polska PGNiG S.A. 100% 100% - -
17 BUD-GAZ P.P.U.H. Sp. z o.o. w likwidacji Polska PGNiG S.A. 100% 100% - -
18 NYSAGAZ Sp. z o.o. Polska PGNiG S.A. 66,28% 66,28% - -
19 PGNiG SPV 5 Sp. z o.o. Polska PGNiG S.A. 100% 100% - -
20 PGNiG SPV 6 Sp. z o.o. Polska PGNiG S.A. 100% 100% - -
21 PGNiG SPV 7 Sp. z o.o. Polska PGNiG S.A. 100% 100% - -
22 Polskie Elektrownie Gazowe Sp.z o.o. w likwidacji Polska PGNiG S.A. 100% 100% - -
  Spółki pośrednio zależne od PGNiG S.A.
23 CHEMKOP Sp. z o.o. Polska Operator Systemu Magazynowania Sp. z o.o. 85,51% 85,51% - -
24 Gas Assets Management Sp. z o.o. w organizacji Polska PGNiG SPV 6 Sp. z o.o. 99%2) 99%2) - -
25 GAZ Sp. z o.o. Polska Polska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. 80% 80% pełna pełna
26 Powiśle Park Sp. z o.o. Polska Polska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. 100% 100% pełna pełna
27 Zakład Gospodarki Mieszkaniowej Sp. z o.o. Polska Exalo Drilling S.A. 100% 100% - -
28 Zakład Separacji Popiołów Siekierki Sp. z o.o. Polska PGNiG TERMIKA S.A. 70% 70% - -
29 Oil Tech International F.Z.E. Zjednoczone Emiraty Arabskie Exalo Drilling S.A. 100% 100% pełna pełna
30 Poltava Services LLC Ukraina Exalo Drilling S.A. 99% 99% pełna pełna
31 XOOL GmbH Niemcy PGNiG Sales & Trading GmbH 100% 100% pełna pełna
1) Udział bezpośredni PGNiG S.A. w spółce wynosi 22,5%, udział pośredni poprzez spółkę PGNiG Technologie S.A wynosi 52,5%. PGNiG S.A. ma prawo do powoływania większości członków Rady Nadzorczej spółki.
2) Udział pośredni PGNiG S.A. w spółce Gas Assets Management Sp. z o.o. w organizacji wynosi 100%: 99% przez spółkę PGNiG SPV 6 Sp. z o.o. oraz 1% poprzez spółkę PGNiG SPV 5 Sp. z o.o.

1.5. Zmiany w strukturze Grupy Kapitałowej, w tym w wyniku połączenia jednostek gospodarczych, przejęcia lub sprzedaży jednostek grupy kapitałowej emitenta,

Najistotniejsze zmiany w strukturze Grupy Kapitałowej PGNiG w 2014 roku obejmowały:

• W dniu 20 stycznia 2014 roku GEOFIZYKA Toruń S.A. podała do wiadomości informację o wykreśleniu swojej jednostki zależnej PT Geofizyka Torun Indonezja LLC w likwidacji z rejestru, w związku z zakończeniem prowadzonego procesu likwidacji spółki.
  • W dniu 22 maja 2014 roku zawiązana została spółka Zakład Separacji Popiołów Siekierki Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z kapitałem zakładowym w wysokości 1.000.000 zł, w której spółka PGNiG TERMIKA S.A. objęła 70% udziałów o wartości 700.000 zł. Rejestracja spółki w Krajowym Rejestrze Sądowym nastąpiła w dniu 17 czerwca 2014 roku.
  • W dniu 1 sierpnia 2014 roku został podwyższony kapitał zakładowy spółki PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o. o kwotę 1 090 000 000 złotych, z kwoty 1 000 000 złotych do kwoty 1 091 000 000 złotych, poprzez utworzenie 10 900 000 nowych równych i niepodzielnych udziałów o wartości nominalnej 100 złotych każdy i łącznej wartości nominalnej 1 090 000 000 złotych. Wszystkie nowo utworzone udziały w kapitale zakładowym spółki PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o. zostały objęte przez jedynego wspólnika Spółki – spółkę PGNiG S.A. i pokryte wkładem niepieniężnym w postaci zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Podwyższenie kapitału zakładowego zostało zarejestrowane w KRS w dniu 9 września 2014 roku.
  • W dniu 18 sierpnia 2014 roku Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział KRS, wydał postanowienie o wykreśleniu spółki Biogazownia Ostrowiec sp. z o.o. w likwidacji z KRS.
  • W dniu 28 listopada 2014 roku zakończył się proces likwidacji spółki Polskie Elektrownie Gazowe Sp. z o.o. Do KRS został złożony wniosek o wykreślenie spółki z rejestru. Do dnia sporządzenia niniejszego sprawozdania finanasowego, sąd nie wydał postanowienia o wykreśleniu spółki z rejestru.
  • W dniu 15 grudnia 2014 roku spółki PGNiG SPV 6 Sp. z o.o. oraz PGNiG SPV 5 Sp. z o.o. zawiązały spółkę Gas Assets Management Sp. z o.o. w organizacji o kapitale zakładowym w wysokości 20.000 zł. Udział kapitałowy PGNiG SPV 6 Sp. z o.o. w tym podmiocie wynosi 19 800 zł, natomiast PGNiG SPV 5 Sp. z o.o. – 200 zł. Kapitał zakładowy został opłacony środkami pieniężnymi. W dniu 17 lutego 2015 roku została dokonana rejestracja spółki w KRS.

1.6. Skład Zarządu PGNiG S.A.

W skład Zarządu PGNiG S.A. na dzień 31 grudnia 2014 roku wchodziły cztery osoby:

• Mariusz Zawisza - Prezes Zarządu,
  • Jarosław Bauc - Wiceprezes Zarządu ds. Finansowych,
  • Zbigniew Skrzypkiewicz - Wiceprezes Zarządu ds. Poszukiwań i Wydobycia,
  • Waldemar Wójcik - Wiceprezes Zarządu.

W okresie od 1 stycznia 2014 roku do dnia 31 grudnia 2014 roku miały miejsce następujące zmiany w składzie Zarządu PGNiG S.A.:

• Od dnia 1 stycznia 2014 roku Pan Mariusz Zawisza objął stanowisko Prezesa Zarządu PGNiG S.A., zgodnie z decyzją Rady Nadzorczej z dnia 30 grudnia 2013 roku;
  • W dniu 3 kwietnia 2014 roku Rada Nadzorcza PGNiG S.A. powołała na wspólną kadencję, rozpoczynającą się z dniem 30 grudnia 2013 roku na okres 3 lat, członka Zarządu PGNiG S.A. z wyborów pracowniczych, Pana Waldemara Wójcika (objęcie stanowiska nastąpiło 3 kwietnia 2014 roku);
  • W dniu 18 czerwca 2014 roku Rada Nadzorcza PGNiG S.A. zawiesiła w czynnościach Wiceprezesa Zarządu ds. Korporacyjnych Pana Andrzeja Parafianowicza;
  • W dniu 7 sierpnia 2014 roku Pan Andrzej Parafianowicz złożył rezygnację z funkcji Członka Zarządu PGNiG S.A., ze skutkiem na ten dzień;
  • W dniu 7 sierpnia 2014 roku Rada Nadzorcza powierzyła Członkowi Zarządu Panu Waldemarowi Wójcikowi pełnienie funkcji Wiceprezesa Zarządu PGNiG S.A.;
  • W dniu 29 grudnia 2014 roku Rada Nadzorcza PGNiG S.A. odwołała Pana Jerzego Kurellę ze składu Zarządu PGNiG S.A. i z funkcji Wiceprezesa Zarządu ds. Handlowych. Uchwała weszła w życie z chwilą jej podjęcia.

Po 31 grudnia 2014 roku, do dnia sporządzenia niniejszego sprawozdania, nie wystąpiły zmiany w składzie Zarządu PGNiG S.A.

1.7. Prokurenci PGNiG S.A.

Na dzień 31 grudnia 2014 roku prokurentem PGNiG S.A. była Pani Violetta Jasińska-Jaśkowiak, powołana przez Zarząd w dniu 20 grudnia 2013 roku.

Udzielona prokura jest prokurą łączną, tj. dla skuteczności czynności prawnych konieczne jest współdziałanie prokurenta łącznie z członkiem Zarządu PGNiG S.A.

Po 31 grudnia 2014 roku, do dnia sporządzenia niniejszego sprawozdania, nie wystąpiły zmiany w składzie Prokurentów PGNiG S.A.

1.8. Skład Rady Nadzorczej PGNiG S.A.

Na dzień 31 grudnia 2014 roku Rada Nadzorcza składała się z siedmiu członków, zaś jej skład przedstawiał się następująco:

• Wojciech Chmielewski - Przewodniczący Rady Nadzorczej,
  • Agnieszka Woś - Wiceprzewodnicząca Rady Nadzorczej,
  • Magdalena Zegarska – Sekretarz Rady Nadzorczej,
  • Sławomir Borowiec - Członek Rady Nadzorczej,
  • Ryszard Wąsowicz - Członek Rady Nadzorczej,
  • Janusz Pilitowski - Członek Rady Nadzorczej,
  • Andrzej Janiak - Członek Rady Nadzorczej.

W okresie od 1 stycznia 2014 roku do dnia sporządzenia niniejszego sprawozdania miały miejsce następujące zmiany w składzie Rady Nadzorczej PGNiG S.A.:

• W dniu 26 marca 2014 roku Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie PGNiG S.A. powołało Pana Andrzeja Janiaka na stanowisko członka Rady Nadzorczej Spółki. Powołany członek Rady Nadzorczej spełnia kryteria niezależności, zgodnie ze Statutem Spółki.
  • W dniu 15 maja 2014 roku Zwyczajne Walne Zgromadzenie PGNiG S.A. odwołało ze składu Rady Nadzorczej PGNiG S.A. ze skutkiem na ten dzień: Panią Agnieszkę Chmielarz, Pana Wojciecha Chmielewskiego, Pana Józefa Głowackiego, Pana Andrzeja Janiaka, Pana Mieczysława Kaweckiego, Pana Marcina Morynia, Pana Janusza Pilitowskiego, Panią Ewę Sibrecht-Ośka oraz Panią Jolantę Siergiej.

Jednocześnie w skład Rady Nadzorczej PGNiG S.A. od dnia 15 maja 2014 roku zostali powołani: Pan Wojciech Chmielewski, Pan Sławomir Borowiec, Pan Andrzej Janiak, Pan Bogusław Nadolnik, Pan Janusz Pilitowski, Pani Agnieszka Trzaskalska, Pan Ryszard Wąsowicz, Pani Agnieszka Woś oraz Pani Magdalena Zegarska.

• W dniu 30 lipca 2014 roku Pani Agnieszka Trzaskalska złożyła rezygnację z funkcji członka Rady Nadzorczej PGNiG S.A., ze skutkiem na ten dzień.
  • W dniu 5 listopada 2014 roku do PGNiG S.A. wpłynęła rezygnacja Pana Bogusława Nadolnika z funkcji członka Rady Nadzorczej PGNiG S.A. ze skutkiem na dzień 6 listopada 2014 roku.

1.9. Akcjonariat PGNiG S.A.

Na dzień przekazania skonsolidowanego sprawozdania finansowego za 2014 rok, jedynym akcjonariuszem posiadającym co najmniej 5% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu PGNiG S.A. był Skarb Państwa.

Struktura akcjonariatu PGNiG S.A. przedstawia się następująco:

Skarb Państwa   4 271 717 836 72,402% 0,000% 72,402%   4 271 717 836
Pozostali akcjonariusze   1 628 282 164 27,598% 0,000% 27,598%   1 628 282 164
Razem   5 900 000 000 100,00% 0,00% 100,00%   5 900 000 000
* Stan na 30 września 2014 roku.
** Stan na 31 grudnia 2014 roku.

1.10. Założenie kontynuacji działalności

Niniejsze skonsolidowane sprawozdanie finansowe zostało sporządzone przy założeniu kontynuowania działalności gospodarczej przez Grupę w dającej się przewidzieć przyszłości. Na dzień zatwierdzenia niniejszego sprawozdania finansowego nie stwierdzono istnienia okoliczności wskazujących na zagrożenie kontynuowania działalności przez Grupę.

1.11. Połączenie spółek handlowych

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem finansowym, nie miało miejsca połączenie Grupy Kapitałowej z innymi spółkami handlowymi.

1.12. Zatwierdzenie sprawozdania finansowego

Niniejsze sprawozdanie finansowe zostanie przedstawione do zatwierdzenia przez Zarząd Jednostki Dominującej do publikacji w dniu 5 marca 2015 roku.