38. Informacje na temat procesu restrukturyzacji w Grupie Kapitałowej

W 2014 roku obowiązywał, przyjęty w dniu 11 grudnia 2008 roku przez Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie (NWZ) PGNiG S.A., „Program racjonalizacji zatrudnienia oraz osłon finansowych dla pracowników Grupy Kapitałowej PGNiG lata 2009-2011 (III etap)”, (Program). Uchwałą NWZ PGNiG S.A. z dnia 7 grudnia 2011 roku, został przedłużony termin, na który utworzono Centralny Fundusz Restrukturyzacji (CFR), do dnia 31 grudnia 2015 roku, odpowiedno został przedłużony okres obowiązywania Programu.

Jednakże Zarząd Spółki, zgodnie z postanowieniami Programu, w dniu 19 sierpnia 2014 roku podjął uchwałę o wypowiedzeniu Programu ze skutkiem na dzień 31 grudnia 2014 roku, którą Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie zaakceptowało uchwałą w dniu 24 września 2014 roku. W związku z tym od dnia 1 stycznia 2015 roku Program nie obowiązuje.

Program funkcjonował wg formuły „na gotowość”, co oznaczało, że mógł być uruchamiany w sytuacjach szczególnych oraz wymagał stosowania przez podmioty nim objęte jednolitej procedury. Decyzje o realizacji Programu podejmowane mogły być wyłącznie w przypadku, gdy było to uzasadnione skalą projektowanych działań restrukturyzacyjnych, związanych ze zmniejszeniem zatrudnienia i/lub likwidacją stanowisk.

Koszty świadczeń osłonowych, przysługujące zwalnianym pracownikom na podstawie Programu, pokrywane były z Centralnego Funduszu Restrukturyzacji (CFR), którego dysponentem było Walne Zgromadzenie PGNiG S.A. lub z analogicznych funduszy tworzonych na ten cel przez podmioty objęte Programem. Grupa prezentuje CFR w pozycji Zobowiązania z tytułu świadczeń pracowniczych.

W okresie sprawozdawczym ze środków Centralnego Funduszu Restrukturyzacji wypłacone zostały jednorazowe świadczenia osłonowe 15 byłym pracownikom Spółki BUD-GAZ Sp. z o.o. w likwidacji, na łączną kwotę 1 miliona złotych.

Centralny Fundusz Restrukturyzacji był zasilany, zgodnie z par. 8 pkt 3 Programu, z zysku netto Spółki. W sumie CFR został zasilony kwotą 43 milionów złotych, z czego na świadczenia osłonowe dla zwalnianych pracowników spółek objętych Programem wydatkowano 40,6 miliona złotych.

Obecnie na CFR znajdują się środki finansowe w wysokości 2,4  miliona złotych.

Z uwagi na fakt, że kapitał rezerwowy CFR jest źródłem finansowania świadczeń osłonowych wynikających z Programu, który wygasł w dniu 31 grudnia 2014 roku, Departament Kadr, w dniu 2 stycznia 2015 roku, złożył do Zarządu Spółki wniosek o likwidację CFR oraz przesunięcie środków finansowych pozostałych na tym kapitale, w kwocie 2,4 miliona złotych, na kapitał zapasowy Spółki.

Ponadto, jednostki GK PGNiG realizują inne programy dotyczące racjonalizacji zatrudnienia, w tym Programy Odejść Dobrowolnych, zgodnie z założeniami Programu Poprawy Efektywności Grupy Kapitałowej PGNiG. Program ten jest elementem działań, mających na celu zwiększenie efektywności kosztowej i organizacyjnej Grupy, zgodnie z przyjętą w grudniu 2014 roku Strategią GK PGNiG na lata 2015 - 2022.