Segment Dystrybucja

Dolnośląska Spółka Gazownictwa (DSG)

Dolnośląska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. dostarcza gaz do odbiorców na obszarze województwa dolnośląskiego, lubuskiego oraz powiatów wolsztyńskiego i nowotomyskiego w województwie wielkopolskim. Stopień gazyfikacji poszczególnych gmin jest zróżnicowany w zależności od uwarunkowań geograficznych. W większości przypadków nie zostały zgazyfikowane te obszary, które leżą w dużej odległości od gazociągów i dla których analizy opłacalności inwestycji dają wynik negatywny. Na powyższych obszarach spółka dostarcza odbiorcom gaz w postaci skroplonej (LNG).

W 2011 roku DSG przesłała poprzez system dystrybucyjny 0,94 mld m³ gazu ziemnego. Spółka obsługuje około 749,7 tys. odbiorców, a w 2011 roku przyłączyła do sieci około 7,9 tys. nowych odbiorców.

W 2011 roku spółka kontynuowała wymianę gazociągów żeliwnych, których dalsza eksploatacja zagrażała bezpieczeństwu i powodowała duże straty gazu. Realizacja programu wymiany gazociągów żeliwnych oraz przeprowadzanych regularnie kontroli stanu technicznego sieci skutkuje obniżeniem udziału strat gazu w sprzedaży. Ponadto DSG prowadziła prace związane z rozbudową i modernizacją sieci gazowej, pozyskując dofinansowanie z funduszy unijnych do niektórych projektów.

W najbliższych latach spółka będzie dążyć do utrzymania dotychczasowej pozycji na rynku oraz dalszego zwiększania ilości transportowanego gazu poprzez:

• rozbudowę infrastruktury gazociągów dla nowych odbiorców,
  • wymianę gazociągów żeliwnych oraz
  • modernizację sieci średniego i niskiego ciśnienia.

Na obszarze działania DSG intensyfikują swoje działania podmioty zajmujące się sprzedażą i dystrybucją gazu. Podmioty te mogą w przyszłości doprowadzić do przejęcia potencjalnych i istniejących klientów (przemysłowych i indywidualnych) spółki. Do istotnych konkurentów na obszarze działania spółki należą cztery firmy: G.EN. Gaz Energia SA, EWE Energia Sp. z o.o., KRI SA oraz CP ENERGIA SA.

Przychody ze sprzedaży mln zł 356,5 374,9
Zysk/strata netto mln zł 44,7 216,1
Kapitał własny mln zł 1 157,4 1 172,7
Aktywa ogółem mln zł 1 373,3 1 376,5
Długość sieci bez przyłączy km 7 809,0 7 741,2
Zatrudnienie na dzień 31 grudnia osoby 1 424 1 420

Górnośląska Spółka Gazownictwa (GSG)

Górnośląska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. dostarcza gaz do odbiorców na obszarze województwa śląskiego, opolskiego, 41 gmin województwa małopolskiego, 5 gmin województwa łódzkiego i 3 gmin województwa świętokrzyskiego. Spółka obsługuje około 1,3 mln odbiorców.

W 2011 roku GSG przesłała poprzez system dystrybucyjny 1,65 mld m³ gazu i przyłączyła do sieci około 5,5 tys. nowych odbiorców. Ponadto spółka prowadziła prace związane z modernizacją sieci gazowej oraz kontynuowała prace nad gazyfikacją terenów położonych na zachód od Częstochowy, jak również realizowała projekt gazyfikacji gmin wokół Opola, na który dostała dofinansowanie z funduszy unijnych. Ponadto spółka zakończyła modernizację wyłączonego z eksploatacji gazociągu, który umożliwi dostarczenie gazu do nowej strefy ekonomicznej na Opolszczyźnie. W 2012 roku zmodernizowane zostaną dalsze odcinki gazociągu leżące na terenie województwa śląskiego.

W 2012 roku GSG kontynuować będzie gazyfikację gmin Śląska i Opolszczyzny, rozpocznie opracowanie dokumentacji projektowej przyłącza gazu dla Elektrociepłowni Katowice, która będzie największym odbiorcą gazu przyłączonym przez spółkę.

Na północnych terenach działalności GSG funkcjonuje EWE Energia Sp. z o.o. wraz ze spółkami zależnymi, która zajmuje się dystrybucją i obrotem paliwami gazowymi.

Przychody ze sprzedaży mln zł 608,9 633,3
Zysk/strata netto mln zł 102,0 117,7
Kapitał własny mln zł 1 619,5 1 630,2
Aktywa ogółem mln zł 1 892,9 1 898,1
Długość sieci bez przyłączy km 20 960,9 20 875,2
Zatrudnienie na dzień 31 grudnia osoby 2 631 2 619
Dystrybucja

Karpacka Spółka Gazownictwa (KSG)

Obszar działania Karpackiej Spółki Gazownictwa Sp. o.o. obejmuje cztery województwa Polski południowo-wschodniej: małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie i lubelskie. Na terenie działalności spółki przebiega jeden z głównych gazociągów krajowego systemu przesyłowego, zasilany gazem ziemnym pochodzącym z importu, a także ze złóż krajowych. Spółka obsługuje około 1,4 mln odbiorców.

W 2011 roku KSG przesłała poprzez system dystrybucyjny 1,99 mld m³ gazu oraz przyłączyła do sieci około 12,5 tys. nowych odbiorców. Ponadto spółka modernizowała sieci gazowe w celu poprawy bezpieczeństwa eksploatacji sieci, a także realizowała projekty związane z rozbudową sieci gazowych, przy wsparciu dofinansowania z funduszy unijnych.

W 2012 roku działania spółki koncentrować się będą na przyłączaniu do sieci gazowej nowych odbiorców, przebudowach i rozbudowach sieci gazowych, dla których spółka posiada kompletną dokumentację formalno-prawną umożliwiającą ich realizację, a także na zakończeniu prac projektowych inwestycji będących na etapie przygotowywania dokumentacji, w celu ich realizacji.

W zakresie tradycyjnej dystrybucji gazu ziemnego KSG posiada dużą przewagę nad potencjalnymi konkurentami z uwagi na posiadaną infrastrukturę sieciową. Firmy konkurencyjne prowadzą gazyfikację terenów do tej pory niezgazyfikowanych przy wykorzystaniu technologii LNG. Światowe trendy wskazują na wzrost znaczenia skroplonego gazu ziemnego na rynku, a co za tym idzie wzrost konkurencji.

Przychody ze sprzedaży mln zł 776,1 767,0
Zysk/strata netto mln zł 153,6 136,8
Kapitał własny mln zł 2 369,6 2 353,5
Aktywa ogółem mln zł 2 846,5 2 802,6
Długość sieci bez przyłączy km 45 004,6 44 762,0
Zatrudnienie na dzień 31 grudnia osoby 3 320 3 319

GK Mazowiecka Spółka Gazownictwa (MSG)

Mazowiecka Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. dostarcza gaz do odbiorców na obszarze województw: mazowieckiego, łódzkiego, podlaskiego, a także częściowo lubelskiego, warmińsko-mazurskiego oraz świętokrzyskiego.

W 2011 roku MSG przesłała poprzez system dystrybucyjny 2,1 mld m³ gazu, obsługując poprzez zarządzaną sieć gazociągów i stacji gazowych około 1,5 mln odbiorców.

W 2011 roku spółka przyłączyła do sieci około 24,7 tys. nowych odbiorców. Ponadto spółka prowadziła prace związane z eksploatacją, rozbudową i modernizacją sieci gazowej. Spółka, wspólnie z PGNiG, zakończyła realizację projektu inwestycyjnego przestawiania odbiorców gazu propan-butan-powietrze na gaz wysokometanowy (E) wytworzony na bazie LNG, w miejscowości Pisz w województwie warmińsko-mazurskim. W 2011 roku MSG prowadziła prace projektowe związane z przestawianiem odbiorców gazu propan-butan-powietrze na gaz wysokometanowy (E), w miejscowości Suwałki. Projekt obejmuje budowę stacji regazyfikacji LNG, gazociągu s/c o długości ok. 21 km wraz z przyłączami oraz stacji redukcyjno­-pomiarowej. Budowa przewidziana jest na lata 2012 – 2014.

W 2011 roku spółka podpisała umowy o dofinansowanie z funduszy unijnych czterech projektów inwestycyjnych.

W 2012 roku MSG będzie kontynuować rozbudowę gazociągów oraz budowę stacji regazyfikacji LNG.

Przychody ze sprzedaży mln zł 716,6 711,9
Zysk/strata netto mln zł 101,3 479,5
Kapitał własny mln zł 2 259,9 2 262,6
Aktywa ogółem mln zł 2 937,4 2 892,0
Długość sieci bez przyłączy km 19 208,0 18 900,0
Zatrudnienie na dzień 31 grudnia osoby 2 912 2 925
Dystrybucja

Pomorska Spółka Gazownictwa (PSG)

Zasięg terytorialny Pomorskiej Spółki Gazownictwa Sp. z o.o. obejmuje województwo pomorskie, kujawsko-pomorskie, część województwa warmińsko-mazurskiego oraz dwie gminy z województwa zachodnio­-pomorskiego (Sławno i Postomino). Obszar działania spółki charakteryzuje się trudnymi warunkami geograficznymi w zakresie gazyfikacji terenów (duży udział jezior i lasów). Stopień gazyfikacji tych obszarów, w odniesieniu do sieci PSG, kształtuje się na poziomie około 40%.

W 2011 roku PSG przesłała poprzez system dystrybucyjny 0,92 mld m³ gazu, obsługując około 744,0 tys. odbiorców.

W 2011 roku PSG przyłączyła do sieci około 7,6 tys. nowych odbiorców. Ponadto spółka prowadziła prace związane z rozbudową i modernizacją sieci gazowej, jak również trzy projekty w zakresie gazyfikacji nowych obszarów, na które dostała dofinansowanie z funduszy unijnych w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

W 2012 roku PSG kontynuować będzie realizację projektów budowy i modernizacji sieci gazowej. Ponadto spółka planuje podpisać nowe umowy na dofinansowanie z funduszy unijnych dla czterech projektów inwestycyjnych.

Na obszarze działania PSG funkcjonują podmioty zajmujące się dystrybucją i obrotem paliwami gazowymi np. G.EN. GAZ ENERGIA SA, US.EN.EKO, KRI SA, ENERGO-EKO-INWEST Sp. z o.o., P.L. Energia SA, Amber Gaz.

Przychody ze sprzedaży mln zł 424,7 439,5
Zysk/strata netto mln zł 75,8 91,4
Kapitał własny mln zł 1 153,4 1 038,7
Aktywa ogółem mln zł 1 551,7 1 428,3
Długość sieci bez przyłączy km 9 898,8 9 588,1
Zatrudnienie na dzień 31 grudnia osoby 1 768 1 772

Wielkopolska Spółka Gazownictwa (WSG)

Wielkopolska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. zarządza siecią gazociągów dystrybucyjnych na terenie województw: wielkopolskiego i zachodniopomorskiego oraz na terenie kilkunastu gmin województw: lubuskiego, łódzkiego i dolnośląskiego, a także jednej gminy województwa pomorskiego. Stopień gazyfikacji tych obszarów, w odniesieniu do sieci WSG, kształtuje się na poziomie około 45%, z czego dla miast na prawach powiatu wynosi około 78%, dla obszarów miejskich około 55%, dla obszarów wiejsko­-miejskich około 29% i dla obszarów typowo wiejskich około 18%.

W 2011 roku WSG przesłała poprzez system dystrybucyjny 1,53 mld m³ gazu ziemnego. Łączna liczba odbiorców obsługiwanych przez spółkę na koniec 2011 roku wynosiła 918,5 tys.

W 2011 roku spółka przyłączyła do sieci 9,1 tys. nowych odbiorców. Ponadto WSG prowadziła prace związane z eksploatacją, rozbudową i modernizacją sieci gazowej. Spółka realizowała trzy projekty w zakresie gazyfikacji nowych obszarów, na które dostała dofinansowanie z funduszy unijnych w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

W 2012 roku WSG kontynuować będzie gazyfikację miejscowości Syców, północnej części gminy Pełczyce, powiatu gorzowskiego oraz gmin Lubasza, Witkowa, Włoszkowice i Lipno.

Na obszarze działania WSG funkcjonują podmioty posiadające koncesje na przesyłanie i dystrybucję paliw gazowych, obrót paliwami gazowymi, jak również wytwarzanie, przesyłanie i dystrybucję ciepła np.: G.EN. GAZ ENERGIA SA, EWE Energia Sp. z o.o., E.ON edis energia Sp. z o.o., KRI SA, CP ­ENERGIA SA oraz Avrio Media Sp. z o.o.

Przychody ze sprzedaży mln zł 588,7 612,0
Zysk/strata netto mln zł 116,8 130,54